dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

marți, 9 decembrie 2014

Ghem, set și uitare

Unii oameni sunt cu adevărat fără egal. E vorba de oamenii de știință, de scriitori, de medici, de mințile luminate, în general. Despre ei se vorbește mai puțin sau deloc. Nu este interesant cum a salvat viața cuiva un chirurg. Cui îi pasă când munca de o viață a unui cercetător ajută întreaga omenire ? Despre scriitori, ce să mai spun ? Avalanșa de tipărituri ale unor personaje ciudate care țin neapărat să fie considerați scriitori ține adeseori locul unei activități literare de bun simț. Astea fiind scrise, să trecem la subiect. Credeți că Justin Henin a adus ceva benefic umanității ? Cum care Henin ? Deja ați uitat? A câștigat 7 turnee de Mare Șlem și a fost medaliată cu aur la Olimpiada de la Atena. În 2004 era pe locul 3 în clasamentul W.T.A.. Să recapitulăm : Henin era o tipă care se ocupa cu . . .tenisul. Pocnea mingea cu reverul, cu sete, cu spor, cum vreți. Era peste tot și se părea că va fi sanctificată pe data de 32 decembrie 2004, dar probabil că Papa era ocupat cu traducerea unor rugăciuni din limba cărăbușilor de stepă.
Da, Henin nu mai este în top, așa că nu prea îi mai pasă cuiva de ea. Totuși, credeți că trăitorii anilor 3000 îi vor ridica altare pentru că pocnea mingea de tenis și icnea nu știu cum când returna serviciul adversarei? Răspuns corect, în opinia mea: nu le va păsa. Nici de turneele ei, nici de numărul așilor , nici de cât purta la adidași.
Dar de Anastasia Myskina vă aduceți aminte ? Și ea era pe locul 3 în clasamentul W.T.A. prin 2004, nu mai rețin în ce lună. Și ea pocnea mingea de tenis cu sete și părea întruchiparea sfintei Bumbabec pe pământ. Realizările ei se pot număra în turnee câștigate și evident, în bani primiți în urma efortului ei fizic și ,,intelectual’’ nemaipomenit. Vă întrebați de ce am amintit de Henin și de Anastasia? Simplu, am vrut să evoc  două dintre marile,, personalități’’ care au ocupat vremelnic locul 3 în clasamentul W.T.A. Cui îi mai pasă de ele ? Omenirea nu este nici mai bună, nici mai rea datorită lor. Nimic din ceea cea au făcut ele nu este cu adevărat important, să fim serioși. Au  participate la mai multe spectacole ( unii cred că ar fi vorba despre sport ) și au câștigat bani. Atât, nimic mai mult. Ce se va întâmpla cu actuala ocupantă a locului 3 ? Nimic, va trece în uitare. Își va aduna banii și va pleca în uitare. Peste 30 de ani, nimănui nu îi va păsa de cine a ocupat locul 3 în clasamentul W.T.A la sfârșitul anului2014 . Din păcate, oamenii nu sunt alături și de cei care merită cu adevărat susținerea lor. M-am întrebat adesea de ce oamenii nu susțin pe scriitorii români nominalizați la premiul Nobel pentru literatură. Când joacă orice echipă nașparlie formată din jucători veniți de peste tot din lumea mare, oamenii postează pe facebook încurajări, se bucură și chiar sunt în stare să îți spargă capul dacă nu iubești fotbulul. Când o jucătoare de tenis se ,,luptă’’ pe terenul de fițe pentru un milion de euro cu o sereniană americană, lumea e alături trup și suflet de jucătoarea care are cetățenie română. Dar pe Cărtărescu l-au încurajat? Nu , nu era necesar să placă tuturor ce scrie el. Cărtărescu a fost nominalizat pentru marele premiu. Puteau fi nominalizați Mureșan, Buzura sau Blandiana, chiar nu conta cine. Cărtărescu este român, și reprezenta literatura și cultura românească. Pe facebook am văzut doar cum îl spurcau unii care probabil nu au citit nimic din ceea ce a scris el. Mda, trist. Oamenii aleg să fie susținătorii unor cucoane care lovesc nu știu cum mingea de tenis. Ghem, set și uitare. Atât !


Eduard Dorneanu
Mălini 9 decembrie 2014
Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără acordul autorului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu