dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

vineri, 9 martie 2012

TOMASO ALBINONI

 Cu mulţi ani în urmă am ascultat pentru prima dată muzică de Tomaso Albinoni. Recunosc faptul că apropierea mea de muzica acestui uriaş talent a avut ca punct de pornire povestea vieţii sale. Cea mai mare parte din opera sa a ars în timpul celui de al doilea război mondial. Biblioteca de Stat din Dresda a fost bombardată şi s-au pierdut opere, însemnări, manuscrise. . .Am rămas foarte impresionant gândindu-mă cum în câteva minute s-a şters o parte din opera şi viaţa unui geniu.
 Despre viaţa lui Tomaso Albinoni se ştiu destul de puţine amănunte. Se ştie sigur că nu a fost unul dintre compozitorii care au avut posturi la curte sau în cadrul bisericii. Cu toate astea Tomaso Albinoni s-a afirmat fără a avea nevoie de ajutorul unui protector.  Compoziţiile sale sunt originale, fără influenţe.  A compus cincizeci de opere ,cele mai cunoscute fiind concertele pentru oboi.
 Anii au trecut dar fascinaţia muzicii lui Tomaso Albinoni rămâne. Adeseori când îi ascult muzica mă gândesc la operele sale pierdute în timpul celui de-al doilea război mondial. E dureros să te gândeşti cum arde un foc ce mistuie manuscrisele unui geniu. . .




2 comentarii:

  1. Si totusi, geniul a razbit prin timp !
    melodia superba !
    dureros intr-adevar sa asculti asa muzica gandindu-te la acea tragedie ...

    RăspundețiȘtergere