dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

miercuri, 4 martie 2015

ROCADA STRÂMBĂ

La început nu am fost de acord cu predarea religiei în școli. M-am gândit că e doar o formă de propagandă folositoare clerului, o îndoctrinare și nimic altceva. Încă din copilărie nu am înțeles de ce preoții ortodocși se căsătoresc, iar cei catolici, de exemplu, depun jurământ de castitate. Chiar și acum, la vârsta de 46 de ani gândesc la fel. Un preot care posedă proprietăți, conduce mașini de lux și este căsătorit nu mi se pare a fi chiar un ,,umil slujitor al Domnului’’. Totuși, soțiile, jeepanele și căsoaiele prelaților nu au nicio legătură cu credința. Îmi amintesc că în anii  ’80 până și cel mai amărât bărbat știa să folosească o armă pentru că fusese instruit în timpul stagiului militar. După revoluție, educația militară nu a mai fost obligatorie. În acest moment, în caz de nevoie, populația se poate apăra cu spray-uri, pistoale cu gaze și cu bâte de baseball. Tinerii de acum 20 de ani și mai bine, puteau înfrunta orice armată a lumii. Acum, în anul 2015, puțini tineri ar fi capabili să umple cu gloanțe un încărcător de pistol mitralieră sau să folosească o grenadă. Categoric, desființarea stagiului obligatoriu militar a fost o greșeală teribilă. Suntem pe cale să fim martori ai unei alte greșeli, cea a desfințării religiei ca materie școlară.
Acum câteva zile am observat pe o rețea de socializare că foarte mulți useri postau despre inutilitatea predării religiei în școli. Am citit cu atenție argumentele lor. Cu unele am fost de acord, cu altele nu. Ce m-a uimit ? Mulți dintre acești useri aveau postate pe peretele contului tot felul de asiatisme, chinezării și sofisme ridicole. Practic, oamenii care refuzau învățăturile creștine în școli promovau un fel de învățături venite dintr-o zonă spirituală unde creștinismul este considerat un fel de boală. Mi-am dat seama că există pericolul ca unii dintre copii să se alăture masei de adulți care postează zi și noapte asiatisme pe internet . Am realizat că un popor lipsit de educație militară și religioasă este un popor slab. Eroii care au luptat în cele două războaie mondiale au fost apți militar și pentru că au avut credință, pentru că rugăciunea lor se adresa Domnului și nu unei poze reprezentând un bărbos asiatic. Religia trebuie predată în școli. Nu pentru că altfel și-ar pierde locul de muncă mii de absolvenți de teologie, nu pentru ca elevii să fie atacați dogmatic, nu pentru ca tinerii studioși să fie plictisiți cu povestioare din care unii nu înțeleg nimic. Nu, nu de asta. Religia a întărit sufletele românilor. Să nu ne pripim. Vor veni timpuri grele . În jurul nostru sunt războaie, oamenii mor. Cum și cine ne va întări inimile dacă nu adevărata credință? Care cuvinte ne vor ajuta să luptăm, să rezistăm, dacă nu textele sfinte din Evanghelii?
Din păcate, nu știu cine, a organizat o campanie penibilă pro ,,ora de religie în școli’’. Vedete de televiziune apar și încearcă să explice cât e de cool să participi la ora de religie. Și alte personalități spun câteva cuvinte în clipuri . Problema este alta : puștimea poate căuta pe google și găsi cât de ,, ortodocși’’ sunt cei care apar în clipuri. Lipsa de credibilitate duce în penibil această campanie care seamănă mai mult cu acțiunile din timpul colectivizării forțate. Sunt pentru predarea religiei în școli, dar sunt împotriva oricărei forme de campanie care să înfluențeze pe oameni. Fiecare dintre noi știm cât de mult ne iubim patria, familia, neamul. Credința în Dumnezeu nu poate fi sugerată sau recomandată.
În final, vă voi aminti de rocadele jocului de șah. Orice șahist amator știe că e bine să nu efectuezi o rocadă decât dacă ești sigur că eviți o catastrofă. Sper ca fiecare român să fie atent și să aleagă corect.
Sunt pentru predarea religiei în școli !


Eduard Dorneanu
Mălini 4 martie 2015
Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără acordul autorului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu