dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

vineri, 27 ianuarie 2012

Wolfgang Amadeus Mozart

Wolfgang+Amadeus+Mozart+1mozart


27 Ianuarie 1756......27 Ianuarie 2012

 27 Ianuarie este ziua în care cultura sărbătoreşte pe genialul compozitor Wolfgang Amadeus Mozart.Timpul nu a aşternut uitarea peste numele şi creaţiile sale.Opera sa muzicală este cunoscută peste tot în lume.

Mozart s-a născut în Salzburg ,numele dat acestuia de către părinţi fiind Johannes Chrysostomus Wolfgangus Teophilus Mozart.La vârsta de 5 ani compune primele piese pentru pian anunţând parcă marile capodopere create peste ani.Turneele sale au entuziasmat şi au evidenţiat calitaţile incontestabile ale micului geniu.La vârsta de 16 ani studiază cu Giovanni Battista Martini ,recomandarea pedagogului ajutând la angajarea sa ca maestru de concert în Salzburg.Se stabileşte apoi la Paris dar situaţia financiară modestă îl determină să se reîntoarcă în Salzburg.După succesul cu opera ,,Idomeneu" se  hotărăşte să se mute în Viena.Aici se căsătoreşte cu  Costanze Weber.

Mozart a compus :19 mise,oratoriul ,,Die Schuldigkeit des ersten  Gebots",,Requiem-ul" in re minor,6 cvartete pentru coarde dedicate lui Haydin,trios pentru vioară,violoncel şi pian,cvartete pentru instrumente de suflat,sonate pentru vioară şi pian,sonate pentru pian.

Din cele 17 opere compuse de Mozart amintesc :,,Flautul fermecat",,,Răpirea din serai",..Don Giovanni",,,Nunta lui Figaro".

 Mozart a compus 41 de simfonii,27 de concerte pentru pian şi orchestră,2 simfonii concertante ,7 concerte pentru vioară şi orchestră.

 Din păcate se stinge din viaţă la numai 35 de ani.

 Sunt sigur că şi peste 2012 ani cultura universală va sărbători la 27 ianuarie pe Mozart.Alte generaţii se vor bucura de creaţiile sale remarcabile . . . 

Geniile sunt nemuritoare. . .


Un comentariu:

  1. Astazi ma simt incarcata de frumos !
    1756 - 2012
    valorile nu pier
    raman cu noi
    sa ne incante
    sa le omagiem
    sa le aducem
    ofranda noastra
    NEUITAREA !

    RăspundețiȘtergere