dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

sâmbătă, 2 martie 2013

DE CE NU ÎNFLORESC CASTRAVEŢII MURAŢI


De fiecare dată când vine primăvara îmi aduc aminte de Fănuş Neagu. Maestrul scria în volumul ,,Îngerul a strigat” (citez din memorie): ,,când vine primăvara în Balta Brăilei înfloresc până şi lopeţile din mâinile barcagiilor”. În satul meu, în Mălini, primăvara aduce mari bucurii stăpânilor locului, pădurarilor. Aceştia vor putea exploata noi parchete de pădure, iar asta va însemna că peste noapte se vor hotărî să cumpere alte zeci de hectare de livadă, alte maşini, vor ridica noi case, conturile lor vor creşte ca Făt Frumos din poveştile copilăriei. Toată lumea are nevoie de lemn, în principal pentru încălzirea locuinţei, aşa că nimeni nu ia atitudine împotriva multimiliardarilor retribuiţi de stat cu salarii destul de modeste.
Cu o zi în urmă s-au împlinit 228 de ani de la execuţia eroilor români Horea şi Cloşca. Televiziunile au relatat pe larg părerile despre justiţie ale doamnei Mimi Cămătăreasa, au evaluat şansele Stelei în confruntarea cu Chelsea, au adus imagini inedite cu lovitura ,,cauzatoare de dinţi scoşi” a lui Cadu asupra lui Milanov şi au plâns pe Super Papa Benedict al XVI-lea care a primit în ultima audienţă pe nişte români gata să leşine sub impactul mistic al momentului. Către prânz emisiunile de ştiri au fost populate cu domni şi doamne gata să înceapă o cruciadă pentru apărarea urşilor şi leilor deţinuţi până de curând de onorabilii domni cămătari. M-am lămurit: istoria neamului românesc nu aduce raiting. Nu sunt unul dintre acei români care vor să pară patrioţi cu orice preţ. Dacă voi avea copii nu îi voi boteza cu nume precum Horea, Crişan ( Cloşca în nici un caz !!), Burebista sau Iancu. Nu pot afirma că ştiu pe de rost datele fiecărei mari bătălii sau anii de domnie ai voievozilor. Cu toate acestea, nu uit că în istoria tumultoasă a neamului meu au existat oameni care şi-au jertfit viaţa pentru idealul naţional. Tot ieri, pe un site obscur era promovat un text delirant în care cineva reda, în modul agramat ,,al noilor genii”, cum se face dragoste şi cam ce înseamnă aceasta. Am râs câteva minute, apoi mi-am reamintit de cei doi eroi. Ieri, a fost timp pentru orice, doar pentru cei executaţi pe Dealul Furcilor, nu.
Astăzi este 1 martie. La mine, în Mălini, bărbaţii primesc mărţişoare din partea femeilor. Înfloresc ghioceii, visele, dorinţele. Doar castraveţii muraţi rămân printre celelalte legume, în aşteptare. Ei nu pot înflori, nu pot visa, nu pot conştientiza.
La ştiri, o doamnă cu ochi mari ne explică faptul că Paula Seling este ,,dependentă” de câinele ei, în sensul că oriunde s-ar duce îl ia după ea. Tot de la ştiri aflu despre un caz de ,,malpraxis bisericesc”: un domn afirmă că fantomele se distrează în casa lui. Preotul nu a reuşit să le alunge, iar domnul bântuit a apărut la ştiri. Mă gândesc că nu este nicio diferenţă între un om care ,,vede” fantome şi unul care crede că scrie ,,literatură’’ repetând la nesfârşit aceleaşi clişee. Domnul bântuit are toate şansele să ajungă vedetă în cine ştie ce site obscur deoarece aduce ca noutate confuzia absolută.
Concluzia mea este: castraveţii muraţi nu pot înflori pentru că nu au cum evada din oceanul sărat al iraţionalului. Condamnarea lor este veşnică, iar consumarea acestor legume poate duce la pierderea respectului de sine.
Când vine primăvara, mă gândesc întotdeauna la Fănuş Neagu. Vaporul lui Nae Caramet pleacă în larg având la timonă pe Che Andrei. Înfloresc ghioceii, visele, dorinţele.
Eduard Dorneanu
Mălini, 1 martie, 2013 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu