dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

vineri, 28 februarie 2014

DE LA ,,ANGEL RADIOS’’ LA RĂSCOALELE ȚĂRĂNEȘTI

Se împlinesc 229 de ani de la martiriul lui Horea și Cloșca. Posturile de teleleviziune nu au alocat timp pentru evocarea acestui eveniment. Raitingul este important. Bentița tricoloră a nu știu cărei eleve este un subiect mult mai interesant. ,,Ruperea’’ alianțelor la fel. Astăzi am fost întrebat de ce Horea și Cloșca nu au fost trecuți în rândul sfinților. Mărturisesc că nu pot răspunde. Cei doi au avut un suflet curat. Ca ortodox aș fi onorat să pot sărbători ziua acestor sfinți. În 1984 avea premiera filmul ,,Horea’’, în regia lui Mircea Mureșan. L-am vizionat de câteva ori. Ovidiu Iuliu Moldovan a jucat admirabil, impecabil. La fel Mircea Diaconu, Alexandru Repan și Mircea Albulescu. Șerban Ionescu nu m-a convins. Părea același personaj din ,, Ion’’ sau din alte filme în care a jucat personaje- țărăni. Nici lui Ion Besoiu nu i s-a potrivit rolul. Unele cadre au redat stângăcii, replici spuse într-un mod forțat, neconcludent. Din păcate, printre personajele istorice s-a strecurat și Rică Venturiano. De ce spun asta ? Pentru că personajul Jankowitz a fost interpretat lamentabil de unul dintre actorii veșnic lăudați indiferent de rolurile jucate în ultimii cincizeci de ani. La un moment dat, Horea este primit într-o sală de protocol de către înaltul judecător imperial. Acesta îi spune cu voce pițigăiată : ,,Angel radios ?’’. Firește, nu a spus asta dar mie mi s-a părut că aud cunoscuta replică din ,, O noapte furtunoasă’’. Ridicolul atinge cote maxime în momentul în care trimisul împăratului mărturisește lui Horea cât de bolnav este : ,,Am rac’’, spune el cu o voce subțire și un zâmbet afectat. Cam asta se întâmplă și în societatea românească: în fiecare minister, în fiecare for legislativ își face apariția un Rică Venturiano.
Horea și Cloșca nu au murit în zadar. Ei au plecat senini la dreapta Domnului. Acolo au mărturisit dreapta credință și au cerut milă, speranță și dreptate pentru neamul nostru. În Slava Celui Veșnic Viu rănile rănile celor doi martiri s-au închis.

Eduard Dorneanu
Mălini-28 februarie 2014

Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără acordul autorului.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu