dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

marți, 7 mai 2013

CELELALTE CUVINTE ŞI TOPURILE DE FIŢE


Există o teorie conform căreia topurile muzicale sunt structurate pe secţiuni bine conturate. Teoria este cât se poate de adevărată dacă luăm ca exemplu topurile din străinătate unde trupele de black metal nu sunt la concurenţă cu dervişii sau cu puştoaicele care au debutat peste noapte în nu ştiu ce club dubios. În România, topurile sunt o mixtură nefericită compusă din fete cu picioare lungi, băieţi deştepţi care au trecut de la dans la vocal, trupe formate din amatori haioşi având aere de megaclaptoni sau interprete promovate sălbatic de anumite posturi de televiziune. Muzica de calitate s-a strecurat timid şi foarte rar dincolo de bariera comercialului şi a intereselor din ,,industria muzicală românească”.
În ultimul an, am aflat că: ,,mortul poate umbla” (Smiley -,,Dead man walking”), „dragostea se face-n minim doi” (Alex Velea - ,,Dragostea se face minim 2”) sau că ,,ne iubim ca la meteo” şi ,,e soare dar nu-l văd ioooo” (What’s up feat Andra - K la meteo”). Care sunt cele mai populare melodii ale momentului? Răspunsul este simplu: ,,Jameia” - interpretată de Antonia şi ,,Ecou” -Elena feat.Glance. Melodia Antoniei impresionează. ,,Ecou” este unul dintre cântecele care trebuie ascultat fără a băga în seamă versurile. Refrenul, ,,ecou/uuu” vrea să fie partea de rezistenţă a melodiei, dar cred că nu se poate vorbi despre aşa ceva. Muzica de calitate se difuzează foarte rar pentru ca nu cumva ,,marile hituri” să fie concurate. Un album care ar putea fi ascultat şi peste o mie de ani cu aceeaşi plăcere este ,,Celelalte cuvinte” al trupei cu acelaşi nume, înregistrat în anul 1987 la studiourile ,,Tomis”. Trupa ,,Celelalte cuvinte” avea următoarea componenţă: Călin Pop - voce, chitară; Marcel Breazu - voce, bas; Radu Manafu - voce, chitară; Leontin Iovan - percuţie şi Ovidiu Roşu - double six, voce. Era perioada cea mai bună a trupei. Prima melodie a albumului este ,,Scrisori pierdute” pe versurile lui George Topârceanu. Deşi are sub două minute ca durată, ,,Scrisori pierdute” este de o muzicalitate rară, versurile curg, armonia este totală. ,,Un sfârşit e un început” este melodia adorată de câteva generaţii de iubitori ai rockului. Versurile lui Marcel Breazu erau şi cred că mai sunt cunoscute peste tot în România. Muzica acestei melodii a fost compusă de Leontin Iovan şi Radu Manafu. Călin Pop a fost fantastic. Cred că puţini solişti din lume se puteau măsura cu el în anii ’80-’90. ,,Dacă vrei” a fost poate cea mai mediatizată melodie a lor. Muzica şi versurile aparţin lui Marcel Breazu. Primele patru versuri sunt absolut fabuloase, iar orchestraţia este pe măsura acestora. ,,La ceas târziu” este o melodie sensibilă, cu o linie melodică excelentă. Muzica şi versurile aparţin lui Călin Pop. ,,În zori de zi” uimeşte prin forţă şi dinamism. ,,Fântâna suspinelor” este una dintre melodiile de colecţie ale celor de la ,,Celelalte cuvinte”. Ultima melodie a albumului este ,,Despărţire”, muzică şi versuri Marcel Breazu. Deşi este un album de debut, ,,Celelalte cuvinte” este unul dintre cele mai ascultate şi iubite albume de muzică rock. Trupa din Oradea nu a avut nevoie de promovare prin intermediul unor clasamente ridicole. Se poate vorbi despre ,,Celelate cuvinte” ca despre o trupă legendară. Nimeni şi nimic nu poate schimba asta.
Despre topurile de fiţe româneşti, doar de bine: ele au rolul de a scoate în faţă anumite ,,vedete”. Publicul trebuie ,,bombardat” zi de zi cu imaginea celor promovaţi. Melodiile celor din top 5 vor rezista un timp în atenţia publicului, apoi vor veni alte fete cu picioare lungi, alţi băieţi care au trecut de la dans la vocal, alte trupe cu nume haioase.
Muzica adevărată va supravieţui timpului. ,,Celelalte cuvinte” sunt dovada vie că afirmaţia mea nu poate fi combătută.
Eduard Dorneanu
Mălini, 14 aprilie, 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu