dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

duminică, 19 mai 2013

EUROVISION 2013


Concursul Eurovision 2013 a avut din start ciudăţeniile lui. Nu au depăşit semifinalele două melodii destul de valoroase : ,,Shine” în interpretarea Nataliei Kelly, reprezentanta Austriei şi ,,Rak bişvilo”, interpretată de Moran Mazor, reprezentanta Israelului. Cele douăzeci şi şase de melodii care au participat în finală au fost net superioare celor din ediţia precedentă. Apariţiile penibile nu au dispărut, dar au fost mult mai puţine şi mai uşor de acceptat. Iată un scurt istoric al finalei Eurovision 2013, desfăşurată la data de 18 mai, în Malmo-Suedia:
- Amandine Bourgeois, cu melodia ,,L’enfer et moi”, a reprezentat Franţa. Am remarcat musculatura picioarelor cântăreţei, ochii mari, expresivitatea exagerată. Melodia a fost una ternă, fără ecou, un fel de zbatere inutilă şi ridicolă. Franţa ne-a obişnuit cu prezenţe penibile la multe din ediţiile Eurovisionului. Lipsa de interes pentru acest concurs este una evidentă. ,,L’enfer et moi” a primit 14 puncte şi a ocupat locul 23.
- Andrius Pojavis, cu melodia „Something”, a reprezentat Lituania. Nu am reuşit să aflu dacă acest cântăreţ are sau nu voce .Andrius a cântat ca şi cum ar vorbi. Melodia a plictisit audienţa. În final, această melodie a primit 17 puncte şi a ocupat locul 22.
- Aliona Moon, cu melodia ,,O mie”, a reprezentat Republica Moldova. Aliona este o cântăreaţă remarcabilă, iar prestaţia ei din finala Eurovision a fost una de înaltă ţinută. În ciuda faptului că varianta în limba engleză a melodiei a fost foarte bine primită de public, Aliona a cântat în limba română. Showul Alionei a impresionat, punerea în scenă a fost perfectă, iar calităţile vocale ale interpretei au fost evidente. Republica Moldova a primit 71 de puncte şi a ocupat, în final, locul 11. Melodia Alionei a fost una de top 5, dar votul geografic şi doar el a hotărât altceva.
- Krista Siegfrids, cu melodia „Marry Me”, a reprezentat Finlanda. Nu îmi amintesc ca Finlanda să fi participat vreodată cu o melodie atât de penibilă. Krista este o cântăreaţă de top, dar melodia din finală a fost de proastă calitate. Am remarcat dansatorii şi momentul în care Krista şi una dintre dansatoare s-au sărutat erotic, după modelul Madonna. O astfel de regie este demnă de un film animat pentru adulţi. Finlanda a primit 13 puncte şi s-a clasat pe locul 24.
- ESDM, cu melodia ,,Contigo hasta el final’,’ a reprezentat Spania. Solista a falsat, iar trupa nu s-a simţit în largul ei pe scena din Malmo. În fiecare an aştept ca Spania să trimită şi altceva decât amatori, trupe plictisite sau doamne vesele dar fără impact la public. Spania a obţinut 8 puncte şi s-a clasat pe un ,,binemeritat” loc 25.
- Roberto Bellarosa, cu melodia „Love Kills”, a reprezentat Belgia. O voce care impresionează, bine lucrată, calibrată. Un show foarte interesant care rămâne în memoria spectatorilor. Belgia a primit 71 de puncte şi a ocupat locul 12.
- Birgit Õigemeel, cu melodia „Et uus saaks alguse”, a reprezentat Estonia. Birgit a fost una dintre cele mai bune voci ale concursului. Melodia estoniană merita o clasare mult mai bună, dar votul popular a dus „Et uus saaks alguse” pe locul 20, în urma celor 19 puncte acumulate.
- Alyona Lanskaya, cu melodia „Solayoh”, a reprezentat Belarus. Interpreta a încercat să atragă atenţia printr-un show ce s-a dorit interesant. Pe scenă, Aliona a apărut într-o costumaţie care mi-a adus aminte de îmbrăcămintea personajului Wilma din ,,Familia Flinstone”. Coregrafia a fost modestă, dansatorii învârtindu-se în jurul Alionei care se mişca dezordonat, încurcându-i. Belarus a obţinut 48 de puncte şi s-a clasat pe locul 16.
- Gianluca Bezzina, cu melodia „Tomorrow”, a reprezentat Malta. Am remarcat zâmbetele largi ale interpretului şi începutul melodiei. „Tomorrow” este o melodie banală al cărei loc este în colecţia personală a cântăreţului, nicidecum la un concurs de acest nivel. Malta a obţinut 120 de puncte şi s-a clasat pe locul 8.
- Dina Garipova, cu melodia „What If”, a reprezentat Rusia. O voce foarte bună, o melodie interesantă dar cu un mesaj care nu prinde la publicul anului 2013. Dina are calităţi muzicale incontestabile. Rusia a primit 174 de puncte şi s-a clasat pe locul 5.
- Cascada, cu melodia „Glorious”, a reprezentat Germania. „Glorious” este o melodie foarte greu de interpretat. Cred că Germaniei i s-a făcut o mare nedreptate în această finală. Cele 18 puncte primite au dus celebra trupă Cascada, şi implicit Germania, pe un caraghios loc 21.
- Dorians, cu melodia „Lonely Planet”, a reprezentat Armenia. Deşi trupa armeană este foarte populară, melodia propusă în concurs a fost fadă, fără forţă. „Lonely Planet” a plictisit prin lipsa de mesaj şi inedit. Armenia a acumulat 41 puncte şi a terminat concursul pe locul 18.
- Anouk, cu melodia ,,Birds”, a reprezentat Olanda. Într-un top al melodiilor plictisitoare care au participat la Eurovision, ,,Birds” s-ar putea clasa pe un loc fruntaş. Pare de neînţeles cum astfel de melodii pot câştiga preselecţii naţionale. Olanda a primit 114 puncte şi a ocupat locul 9.
- Cezar, cu melodia „It’s My Life”, a reprezentat România. După o campanie în care-n loc să se promoveze a stârnit antipatii, domnul Ouatu a propus Europei o nouă versiune a personajului Rumburak. Îmbrăcat într-o rochie neagră şi înconjurat de balerini care păreau că dansează haotic, Cezar a interpretat modest o melodie banală. Impresia lăsată de domnul Cezar Ouatu a fost asemănătoare cu cea a unei vedete de fotbal care nu poate executa corect loviturile libere din afara careului şi se scuză dând vina pe arbitri, pe zidul care nu a respectat distanţa de nouă metri sau pe spectatorii adormiţi în tribune. Cred că laudele şi extravaganţa l-au costat cel puţin 40 de puncte. Ţările din care altădată aduceam puncte, i-au întors spatele. „It’s My Life” a fost doar o melodie interpretată modest de un cântăreţ lăudat sălbatic de persoane care nu l-au ascultat pe Vitas sau Lima. Dacă Cezar este sau nu un contratenor de valoare nici nu mai contează acum. Îmi amintesc ,,lacrimile de bucurie” ale domnului Cezar Ouatu când a aflat că s-a calificat în finală. Nimeni nu îi poate nega talentul teatral. România a obţinut 65 de puncte şi a terminat pe locul 13.
- Bonnie Tyler, cu melodia „Believe in Me”, a reprezentat Marea Britanie. Nu ştiu dacă trebuie să admir curajul lui Bonnie care a participat la Eurovision cu o melodie atât de modestă sau să constat faptul că interpretarea celebrei cântăreţe a fost dezamăgitoare. Între ,, It’s A Heartache” şi ,, „Believe in Me”” este o diferenţă uriaşă. Dezamăgirea fanilor nu poate fi trecută cu vederea. Marea Britanie a obţinut 23 de puncte şi s-a clasat pe un ruşinos loc 19.
- Robin Stjernberg, cu melodia ,,You”, a reprezentat Suedia. Locul 14 obţinut în urma acumulării a 62 de puncte este unul cât se poate de corect.
- ByeAlex, cu melodia „Kedvesem”, a reprezentat Ungaria. O melodie mai mult vorbită decât cântată, un show anost, lipsit de imaginaţie. Una dintre cele mai slabe prezenţe ale Ungariei din ultima vreme. Ungaria a obţinut 84 de puncte şi a terminat pe un nesperat loc 10.
- Emmelie de Forest, cu melodia „Only Teardrops”, a reprezentat Danemarca. Dacă anul trecut melodia care a câştigat Eurovisionul a avut un ecou, fie măcar prin refrenul melodiei, câştigătoarea de anul acesta nu se poate lăuda cu aşa ceva. „Only Teardrops” este o melodie de calitate, cu sound plăcut. Show-ul a fost agreabil, dar nu are nimic deosebit care să o recomande ca şi câştigătoare a unui concurs de un asemenea nivel. Danemarca a obţinut 281 de puncte şi este câştigătoare a concursului Eurovision 2013.
- Eyþór Ingi, cu melodia „Ég á líf”, a reprezentat Islanda. Islanda a propus Eurovisionului poate cea mai bună voce din concurs. Din păcate „Ég á líf” nu a fost percepută ca o melodie deosebită. Islanda a obţinut doar 47 de puncte şi s-a clasat abia pe locul 17.
- Fərid Məmmədov, cu melodia ,,Hold me”, a reprentat Azerbaijanul. Showul propus de Farid a fost unul fabulos, inedit. Azerbaijanul merita să câştige această ediţie a Eurovisionului. Interpretarea lui Farid a fost impecabilă, iar coregrafia, excepţională. Din păcate, Azerbaijanul a primit doar 234 de puncte şi a ocupat locul secund.
- Koza Mostra şi Agathon Iakovidis, cu melodia „Alcohol Is Free”, au reprezentat Grecia. Deşi nu au avut nimic deosebit ca şi interpretare au primit 152 de puncte, clasându-se în final pe un onorabil loc 6.
- Zlata Ognevici, cu melodia ,,Gravity”, a reprezentat Ucraina. O voce interesantă, completată de o ţinută plină de farmec, au adus 214 puncte şi un onorabil loc 3, Ucrainei. Locul este unul cât se poate de meritat, iar Zlata a demonstrat că este o profesionistă.
- Marco Mengoni, cu melodia „L’essenziale”, a reprezentat Italia. Marco este un artist complet, iar melodia sa se încadrează perfect în cerinţele unui festival Eurovision. Dacă Eurovisionul ar fi fost jurizat doar de critici de specialitate, melodia lui Marco Mengoni ar fi avut şanse mari să câştige. Italia a obţinut 126 de puncte şi s-a clasat pe locul 7.
- Margaret Berger, cu melodia „I Feed You My Love”, a reprezentat Norvegia. Melodia a strâns 191 de puncte şi s-a clasat pe locul 4.
- Nodi şi Sophie, cu melodia „Waterfall”, au reprezentat Georgia. Cu doar 50 de puncte, Georgia s-a clasat pe locul 15, deşi melodia ar fi meritat un loc superior în clasament.
- Ryan Dolan, cu melodia „Only Love Survives”, a reprezentat Irlanda. În ultima vreme, Irlanda obţine din ce în ce mai puţine puncte la concursurile Eurovsion. De data aceasta Ryan a adus doar 5 puncte, iar Irlanda s-a clasat pe ultimul loc.
Acesta este un scurt istoric al concursului Eurovision 2013. Nu sunt supărat pentru faptul că România nu s-a clasat în primele 10 locuri ale clasamentului general. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat, ar fi fost incorect. Sper ca pe viitor jurizarea naţională să fie făcută în aşa fel încât melodia câştigătoare să fie de valoare. De asemenea, consider că promovarea melodiei care reprezintă România trebuie făcută de profesionişti. Altfel, în loc de muzică vom avea discuţii despre rochii negre, contratenori şi lacrimi mincinoase. Urmează Eurovsion 2014-Danemarca.

Eduard Dorneanu
Mălini, 19 mai, 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu