dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

luni, 26 mai 2014

ȚIGARA LUI NESSUS

Nu știu dacă Nessus și-a aprins o țigară imediat după ce l-a învins Lapiths. Centaurul barcagiu nu era un introvertit. Dimpotrivă. Nici un freelancer. Nessus pusese stăpânire pe malurile unui râu. Cei care doreau să traverseze râul trebuiau să  plătească taxă. Unii plăteau bani, alții își dădeau nevestele, iar unii mai ghinioniști plăteau cu viața. La sfârșitul acestor ,,afaceri’’, Nessus își aprindea o țigară și medita. Știu, o să spuneți că pe vremea centaurului barcagiu nu se fuma. Ei bine, poate că aveți dreptate dar nu puteți dovedi că Nessus era abstinent.
Au trecut câteva mii de ani și Nessus s-a plictisit de meseria sa. Unii au pus pe seama lui tot felul de povestiri science fiction: că ar fi jinduit la Deianira, că s-ar fi luptat cu Heracle. Desigur, manipulări. Ce face acum Nessus? Bănuiesc că pentru un centaur care se respectă, ziua de luni este zi de repaus. Ieri a stat lângă urne și a ars cu țigara mâinile tuturor celor care introduceau în urnă buletine de vot. După orele 21 a ars cu țigara și mâinile celor care nu s-au prezentat la vot. Un centaur este întotdeauna drept față de cei pe care îi disprețuiește, iar el disprețuiește pe toată lumea.
Nu sunt curios unde este mormântul lui Lapiths. Absolut deloc.


Eduard Dorneanu

Mălini-26 mai 2014 



Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără acordul autorului. 

  

Un comentariu: