dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

joi, 24 iulie 2014

EROI, VICTIME ȘI IPOCRIZIE CORPORATISTĂ

O parte a mass-mediei îl consideră erou pe româno-canadianul decedat în Ucraina, în accidentul ( sau nu) de avion. De ce este cel decedat erou și nu o victimă a unui eveniment tragic ? Dacă în respectivul avion ar fi fost ca pasager și un țigan certat cu legea? Țiganul ar fi fost considerat erou? L-ar fi ridicat în slăvi canalele de știri? S-ar fi uitat imediat faptul că respectivul minoritar are nu știu câte dosare pe rol?
Nu, problema nu se pune astfel. Canalele de televiune și-au format un anumit public pe care îl exploatează emoțional. Victimele sunt victime, nicidecum eroi. Călătorii unui avion prăbușit nu au făcut nimic eroic. Totuși, în căutarea unui raiting mare, televiziunile ridică la rang de erou victimele. Aceeași situație există și în cazul accidentului aviatic din Apuseni. Dacă în avion s-ar fi aflat unul dintre torționarii din închisorile comuniste ? Ar fi fost torționarul erou? De ce este erou pilotul avionului sau tânăra studentă decedată? Ce este eroic în a muri după ce un avion cade la sol? Cum se poate uita că pilotul decedat a împușcat un hoț ? Nimeni nu spune că nu ar fi avut dreptul să îl împuște pe tânărul venit să fure nu știu ce din viloiul său, dar oare câți bărbați din România ar ucide cu sânge rece un hoț ? Cred că aproape nimeni. Iată, că aviatorul lunetist a ajuns erou doar pentru că avionul său s-a prăbușit într-o pădure. Tânăra studentă și aviatorul sunt victime, nicidecum eroi. Eroi sunt cei care au apărat neamul și țara românească. Pe 22 iulie 1917 începea bătălia de la Mărăști. La televizor se vorbește despre avioane prăbușite și ,,eroi’’ fără merite. Nimic despre luptătorii din primul război mondial. Această ipocrizie corporatistă se întinde ca o molimă și cuprinde mentalul tinerilor, maturilor și bătrânilor. Imaginați-vă că în Evul Mediu, unul dintre cei mai respectați medici ar fi căzut de pe cal în timp ce mergea să viziteze un bolnav și ar fi murit. Ar fi fost declarat erou? Niciodată ! Doar în România, victimele sunt percepute ca fiind eroi. Bănuiesc că în curând orice personalitate contestată din țara noastră își va putea ,,cumpăra onoarea’’ după un accident real sau închipuit. Telespectatorii sunt lacomi de evenimente tragice. Exploatarea emoțională continuă. Zi de zi.
Eduard Dorneanu
Mălini 24 iulie 2014
Acest material este protejat de legea dreptului de autor. Sunt interzise preluarea parţială sau integrală şi difuzarea lui fără acordul autorului 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu