dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

duminică, 27 mai 2012

EUROVISION-SUEDEZA, BABELE ŞI ZALEILAH

  Intenţionam ca anul acesta să nu mă uit la Eurovision. Felul în care se votează este absolut ruşinos pentru un concurs cu pretenţii. Din păcate (ceasul rău. . .) am citit pe net două declaraţii ale unor domni compozitori cunoscuţi din România care m-au enervat la culme. Primul dintre compozitori afirma nici mai mult nici mai puţin decât că melodia care urma să reprezinte România trebuie să se claseze în primele cinci poziţii fiind o piesă de top internaţional. Nu ştiu ce topuri internaţionale o fi ascultând distinsul domn compozitor dar eu cunosc cam toate topurile respectabile ale planetei iar melodii asemănătoare Mandingăi nu am găsit în ele. Dacă domnul compozitor s-a referit cumva la topurile din Iepurinia sau Insulele Falcănland( a nu se confunda cu alte insule având nume asemănător,please) atunci e posibil să aibă dumnealui dreptate pentru că zonele respective nici nu ştiu dacă există cu adevărat! Al doilea compozitor şi-a început discursul ca şi anul trecut luând la mişto pe câştigătorii Eurovisionului din 2006, trupa Lordi din Finlanda. Problema domnului compozitor septuagenar părea că se reduce la faptul că Lordi sunt nişte anonimi care au câştigat nemeritat în 2006. Lordi este o trupă legendară iar membrilor trupei puţin le pasă că în România unii compozitori îi consideră ciudaţi şi depăşiţi. După ce a terminat de criticat pe Lordi compozitorul a explicat de ce melodia noastră este foarte bună şi cum poate să se claseze destul de bine , oricum mai sus de poziţia 10. Argumentele folosite în această demonstraţie au fost: voce terbilă, frumuseţea fizică a solistei, jocul scenic(!?!) şi calitatea versurilor!! Am rămas încremenit şi am mai citit o dată versurile după care m-am hotărât să vizionez şi eu Eurovizionul :
versuri :
,,
Mandinga everyday
Mandinga, zaleilah....

Asi, asi
Oh yeah,

Siento el ritmo del cuerpo tocando me
El perfume del viento besando me
Cuando estoy a tu lado, me siento bien
OOh, yeah
Si me tocas, me ambrasas yo quiero bailar
Soi feliz, puedo gritar.

Zaleilah, everyday, everybody
When you love, you say everyday, everybody
Zaleilah, everyday, everybody
Zaleilah, Zaleilah. x2

Tu deja de amarte, dejame amarte toda la vida
Tu nunca lo dudes que estoy para ti, nada mas
Mi chicho bonito un poco negrito, ven papito ven aqua
Siempre con tigo siento que es vivo en un amor real. x2

Zaleilah, everyday, everybody
When you love, you say everyday, everybody
Zaleilah, everyday, everybody
Zaleilah, Zaleilah.

When you make me feel so special
I am dreaming, I am dreaming
Oooh...

Everybody say.....

Zaleilah, everyday, everybody
When you love, you say everyday, everybody
Zaleilah, everyday, everybody
Zaleilah, Zaleïlah.''
 Concursul a fost unul în care s-a detaşat clar reprezentanta Suediei şi spre uimirea mea sinceră melodia cea mai bună din concurs a şi căştigat. Se pare că a existat un bun simţ elementar şi în ciuda votului ,,prietenesc'' al  mai tuturor ţărilor participante melodia ,,Euphoria'' interpretată de Loreen a terminat pe locul întâi. Din punctul meu de vedere cinci  melodii s-au detaşat de celelalte:1 Euphoria-interpretată de Loreen, piesă cunoscută deja datorită prezenţei ei în topurile scandinave încă din luna februarie. Melodia a fost interpretată ireproşabil. Loreen nu a avut nevoie să apară nici în bikini şi nici nu a cărat după ea instrumente exotice. 2 Zaleilah-Mandinga- o melodie cu versuri ,,bestiale'' în spaniolă şi engleză. S-a dorit a fi un exotism latino dar solista a avut un trac nebun iar piesa nu a rupt gura târgului ci dimpotrivă. 3 Can Bonomo-Turcia-o melodie comică, atât de comică încât îndrăznesc să cred că la ora asta nimeni nu îşi aminteşte de ea. Faptul că a primit multe puncte nu are importanţă. 4 Moldova-Lautar-Pasha Parfeny-deşi solistul este talentat punerea în scenă a melodiei a fost o ruşine. 5.Buranovskie Babushki-Party For Everybody-melodia e foarte bună pentru un show dar nu ca participantă la un asemenea concurs. Clasarea unei astfel de ,,melodii'' în top 3 arată cât de mult a decăzut acest concurs în care profesioniştii sunt tot mai rari.
 În încheiere îmi exprim o temere referitoare  la babele din Rusia: a fost creat un precedent periculos. Românii au o imaginaţie bogată şi ne putem trezi la preselecţia naţională cu trupe formate din oameni în gips sau orice altceva care să pară inedit şi să aducă puncte.
 Până la urmă domnii compozitori nu au avut dreptate iar melodia Mandingăi s-a clasat pe un loc modest. Dacă nu erau punctele din Moldova, Italia şi Portugalia am fi obţinut locul pe care îl meritam,adică antepenultimul.
 Închei cu melodia suedezei Loreen nu înainte de a vă face o surpriză: părinţii Loreenei sunt marocani!!.Felicitări Suedia ! Bravo Loreen!
,,Why, why can’t this moment last forevermore?
Tonight, tonight eternity’s an open door…
No, don’t ever stop doing the things you do.
Don’t go, in every breath I take I’m breathing you…

Euphoria
Forever, ’till the end of time
From now on, only you and I
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up

We are here, we’re all alone in our own Universe,
We are free, where everything’s allowed and love comes first,
Forever and ever together, we sail into infinity,
We’re higher and higher and higher, we’re reaching for divinity.

Euphoria
Forever, ’till the end of time
From now on, only you and I
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up

Forever we sail into infinity,
We’re higher, we’re reaching for divinity…

Euphoria, euphoria
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria….
An everlasting piece of art
A beating love within my heart
We’re going up-up-up-up-up-up-up
Euphoria, euphoria
We’re going up-up-up-up-up-up-up''

2 comentarii:

  1. Da-mi voie sa zambesc si sa te aprob in liniste :). Stiu ca e un fel de rasu'-plansu', dar din pacate nu e prima data cand concluziile referitoare la muzica romaneasca sunt cam aceleasi. Si din pacate nu doar cele referitoare la muzica.
    Toate cele bune - imi pare bine ca ti-am gasit blogul :).
    Liliana

    RăspundețiȘtergere