dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

luni, 12 august 2013

NOAPTEA CRATIMELOR LUNGI

Barul era plin. Nu mai era nici un loc gol unde sa te poţi aşeza. Câteva perechi dansau pe o muzică anemică . Făcusem rezervare deşi credeam că e un moft. Nu îmi închipuiam că barul se poate umple în halul ăsta pentru că ziua nu intră mai nimeni în local. Am nimerit la masă cu doi egipteni cam beţi care se lăudau cu proprietăţile şi conturile lor din bănci.
-Dacă sunteţi aşa bogaţi ce naiba căutaţi într-un bar de mâna a doua? E plin de cluburi, de casinouri, de localuri de lux.
Erau beţi şi mă enervau. Mimau o superioritate falsă care supăra chiar şi pe cel mai liniştit om din lume.
-La noi place aici printre oameni că putem să distrăm pe noi. Creşte inima la noi când vedem cum e lumea şi multa veselie aduceti.
Vorbise cel mai tânăr dintre ei. Celălalt adusese două fete tinere cărora le împărţea cu dărnicie dolari. Fetele se prefaceau că nu vor banii dar nu refuzau. dimpotrivă. Îmi era clar că am nimerit unde nu trebuie în seara aia. Egipteni, târfe, oameni beţi, muzică idioată. . . 
Aflu că pe egipteanul mai tânăr îl cheama Harun iar pe cel mai bătrân Ali. Fetele aveau acelaşi nume:Aspazia.
-Ăsta nu e nume. E o aiureală ca să nu ştie ăştia de unde să vă ia după ce plecaţi de aici. Cum să vă cheme Aspazia ? Nici de glumă nu e bun numele ăsta!
-Dacă vor să le cheme aşa e foarte bine propune Ali. Uite fetelor aveţi o mie de dolari daca îmi spuneţi imnul vostru. Da' fără telefon, nu am chef să mi-l citiţi de pe internet.
-Ia uite că nu e prost Ali, îmi schimb eu părerea dintr-o dată!
Fetele au încercat ele ceva dar nu au trecut dincolo de strofa a doua.Ali vorbea bine de tot rămâneşte. 
-Ali mai pune patru mii dacă spui numele celor 12 apostoli.
Cinci mii de dolari e o sumă uriaşă. Doar că apostolii nu ieşeau la număr fetelor. Ştiau de Iuda, Petru şi Matei. Le mai trebuiau nouă apostoli.
A urmat o scenă pe care nu o voi uita toată viaţa. Ali s-a dus şi a luat microfonul de la DJ.  A întrebat cine vrea să căştige cinci mii de dolari. Erau cam treizeci de oameni, majoritatea foarte tineri. Toţi au spus da. Egipteanul i-a rugat frumos să lase celularele pe masa iar ei să se ridice.
-Dau cinci mii de dolari cui ştie numele celor 12 apostoli. 
Proprietarul barului a adus pixuri şi hârtie. Cei doi egipteni supravegheau ca oamenii să nu vorbească între ei.Nimeni nu a ştiut să răspundă.
Spre dimineaţă am plecat odată cu ei. Eram enervat şi mă gândeam la cei 12 apostoli care pot valora în anumite situaţii ciudate chiar şi cinci mii de dolari.
-Ali ia spune tu drept. Tu ştii numele apostolilor lui Iisus?
-Nu Eduard ,nu îi ştiu.
-Aha.Aveam eu o bănuială. La revedere.
-La revedere Eduard.
Noaptea trecuse. Ore noi pentru o nouă zi.

Eduard Dorneanu
Mălini-21 aprilie-2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu