dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

duminică, 30 octombrie 2011

GINA PATRICHI--------O PERFECŢIONISTĂ A TEATRULUI ŞI FILMULUI ROMÂNESC


"Nu accept să trăiesc altfel decât pentru a putea descifra şi reprezenta, în lumina unui sens, experienţa vieţii"... Sunt cuvintele unei actriţe desăvârşite cum rar vor mai apare în luminile rampei. Naturală, fără inhibiţii şi foarte expresivă, Gina Patrichi a fost un talent rar ce pentru un timp a înflorit pe scenă. În 1956, debuta la Teatrul din Galaţi în "Nora" dupa Henrick Ibsen. Nimic întâmplâtor, critica de specialitate a scris că Gina Patrichi a fost de-a lungul carierei sale, una dintre cele mai bune interprete romance ale acestui dramaturg.
Mi-am dorit foarte mult să  văd  cum a debutat în film. Acest eveniment a avut loc tocmai în anul 1965 iar respectivul film e mai greu de găsit. Până la urmă am găsit filmul în colecţia unor prieteni şi am urmărit fascinat o distribuţie de excepţie din "Pădurea spânzuraţilor" în regia regretatului Liviu Ciulei. Alături de Gina Patrichi fuseseră distribuiţi actori de un talent uriaş: Toma Caragiu, Ştefan Ciubotăraşu, Marga Barbu, Victor Rebengiuc, Liviu Ciulei, Mihai Mereuţă, Anna Zseleş, Ion Caramitru, Gheorghe Cozorici. Gina Patrichi interpreta un rol foarte dificil, mai ales pentru o debutantă, cel al Rozei Ianosi. Filmul este unul de excepţie, fiecare actor s-a autodepăşit iar Gina Patrichi a interpretat magistral rolul ei. Aşa a început o carieră deosebită în lumea filmului, au urmat alte roluri în "Nemuritorii", "Moromeţii" etc... În teatru a fost o adevărată zeiţă. Spectacolele ei erau cu adevărat speciale. A jucat comedie dar şi dramă. A fost şi una din vocile constante de la teatrul radiofonic.
Închei amintindu-vă cum acestei mari artiste i s-a făcut o mare nedreptate. Sunt sigur că multă lume ştie că, după ce numele străzii Orlando din Bucureşti fost schimbat în Gina Patrichi, administraţia a luat hotărârea de a se reveni  la vechea denumire. Consider că a fost un act nedemn şi ruşinos. E părerea mea şi îmi asum eventualele critici venite din partea oricui crede ca edilii capitalei au reacţionat în mod corect.
Biografia acestei mari actriţe poate fi citită în cartea "Gina Patrichi: clipe de viaţă", carte ce poartă semnătura fratelui ei, Mihai Patrichi.
În neuitare, alături de ceilalţi mari actori ai scenei româneşti, Gina Patrichi are un loc aparte. Rămâne ca noi, cei care i-am simţit vibraţia în sălile de teatru sau în faţa ecranelor să îi cultivăm cu respect amintirea...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu