dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

luni, 8 iulie 2013

ARGONAUŢI, FILOANE SECATE ŞI REMIZE NEAŞTEPTATE

Cu mult timp în urmă, Iason aduna la bordul corabiei ,,Argo” eroii acelor vremuri. Se spune că printre cei chemaţi erau : Hercule, Linceu, Tezeu, Admet, Neleu, Zetes, Calais, Idas şi mulţi alţii. Urmau să plece tocmai către insula lui Eete, undeva în apropierea Pontului Euxin. Ţelul călătoriei era lâna de aur care se afla undeva în palatul regelui Eete. Această călătorie are şi un mesaj romantic: poţi fi puternic, chiar bogat doar dacă înfrunţi primejdiile, zeii, ispitele.
După un timp, oamenii au descoperit că se pot îmbogăţi navigând către Indii. Din porturile mediteraneene plecau corăbii către locuri îndepărtate unde trăiau sălbatici care nu apreciau metalele rare sau mirodeniile. Mai înspre timpurile noastre, goana după aur s-a mutat pe continentul american unde au fost descoperite filoane bogate în aur, argint, etc. Au urmat adevărate migraţii: europeni, asiatici, sud-americani s-au alăturat oamenilor locului şi au exploatat până la epuizare bogăţiile solului. Africa şi zona arabă a fost teatrul unor operaţiuni sângeroase pentru supremaţie economică. Petrolul a adus bunăstare unora şi moarte altora.
Ei bine, oamenii au obosit să lupte pentru a se îmbogăţi. Urmaşii lui Hercule s-au amestecat cu cei ai lui Pinochio şi Donald Duck. Afacerile care pot îmbogăţi rapid au aprins minţile ,,investitorilor” din toate centrele ,,idiotlogice” ale Europei.
Fotbalul este considerat a fi cel mai iubit sport din lume. Fenomenul pariurilor a luat o asemenea amploare încât ai ocazia să întâlneşti la casele de pariuri elevi de maxim şapte ani ( au minciuna gata pregătită: ,,M-a trimis tata să pun biletu’ ăsta” ), bunicuţe care consultă broşuri violent colorate, domni cu privirea rătăcită care îţi spun automat orice clasament sau domnişoare gata să mizeze un salariu pe victoria a cine ştie ce echipă necunoscută. M-am întrebat adeseori de ce lumea nu observă că în fiecare săptămână se produc mari surprize, practic nu este zi în care mai multe echipe care conduc detaşat în clasament să nu piardă pe teren propriu ( sau să remizeze) în faţa unor adversare aflate pe ultimele locuri. Practic, dacă o echipă de pe primul loc întâlneşte pe cea de pe ultimul loc, cotele arăta în următorul mod: pentru victoria gazdelor-cotă de maxim 1.23, pentru egal-5,91, pentru victoria oaspeţilor 9,25. În mod firesc, un eventual pariu pe echipa gazdă nu aduce un mare câştidg, dar o victorie a oaspeţilor coroborată cu o altă victorie de acelaşi fel ar îmbogăţi orice parior care a mizat o sumă considerabilă.
Astăzi, Europol a anunţat că are în anchetă 425 de patroni de fotbal, jucători, arbitri şi alţi distinşi şmecheri. Se bănuieşte că aceştia ar fi trucat 380 de meciuri, din diferite campionate interne, Championes Leaque şi preliminariile campionatului mondial. Orice microbist îşi aminteşte meciuri în care ,,lanternele roşii” au egalat leaderul în urma unor faze dubioase. Îmi amintesc de henţuri inutile făcute în careu, de faulturi care au dus la rezultate complet neaşteptate. Îmi aduc aminte de meciuri de baraj în care portarii primeau goluri stupide sau unii jucători jucau la turaţie minimă. Acum fiecare rezultat poate fi interpretat sub impresia raportului Europol. Conform BBC, cincizeci de persoane au fost deja arestate. Fiecare remiză neaşteptată este acum analizată de experţi. Vă voi da un exemplu la care dumneavoastră să reflectaţi: o echipă românească a întâlnit cândva în preliminariile unei competiţii europene o echipă net inferioară ca valoare. Meciul tur a avut loc în România. Adversarii noştri au învins cu 1-o, au avut un singur şut pe spaţiul porţii, au trecut rar dincolo de mijlocul terenului. În retur cota de la casele de pariuri atribuită unei eventuale victorii pentru echipa românească a crescut de la 1,30 la 2,25 deoarece devenise ,,echipă favorită” cealaltă echipă. Românii au spulberat echipa străină, iar cine a pariat pe victoria teamului românesc a avut de câştigat.
Dacă Tezeu şi Hercule ar fi cetăţeni ai României, ar renunţa la o viaţă aventuroasă. După orele de ,,tras la fiare” în sălile de sport ar completa bilete la casele de pariuri unde ar miza pe victoria marilor echipe ale Europei: Siena, Maritimo Funchal,Q.P.R., Mechelen sau FC Turku. Credeţi că aceste echipe nu sunt valoaroase? Greşit !, banii vin mizând pe echipele modeste. Dovadă sunt zecile de bilete câştigătoare ,,la scor exact” ale ,,argonauţilor” din întreaga Europă.
Când filoanele zăcămintelor seacă, o remiză neaşteptată te poate face bogat. Totul este să fii ,argonaut” şi să urci la bordul corabiei potrivite. Mult succes!

Eduard Dorneanu
Mălini

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu