dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

luni, 8 iulie 2013

ERIS ŞI LOVITURA DE PEDEAPSĂ

 Eris este o zeiţă pe seama căreia se pun mai toate catastrofele din antichitate. Se spune că nechemarea ei la o nuntă are legătură cu începerea războiului troian. Presupun că o Elena plictisită,  dornică de aventuri,  nu era o motivaţie suficientă pentru a începe un război, aşa că zeiţa Eris a fost găsită răspunzătoare pentru slăbiciunile unei lumi decadente.
 În zilele noastre, Eris se ocupă cu înstruirea arbitrilor de fotbal, guvernează sondajele de opinie şi este gata mereu să numere greşit voturile pentru alegerile parlamentare. În fotbal se implică în meciurile trucate şi este singura vinovată pentru acordarea loviturilor de pedeapsă atunci când rezultatul de pe tabelă este egal.
 După ce Olanda ne-a învins ( naiba ştie cum) la un scor ruşinos, selecţionata de fotbal a României a primit critici din partea tuturor, de la femei de serviciu până la nostradamuşi pensionari sau prostituate refuzate la export. ,,Experţii în fotbal” au disecat fazele respectivului meci şi au propus noi formule magice prin care se pot transforma fundaşii obosiţi în apărători fabuloşi,  iar atacanţii debusolaţi în magnete vii pentru baloanele care până atunci îi ocoleau. Aceste manifestări ,,oxfordiene” ( ,,cambridgiene” sună cam aiurea. . .) au redus la tăcere optimiştii care după victoria din meciul cu Turcia ne vedeau deja calificaţi de pe locul întâi. Meciul cu Belgia a produs panică în rândul celor care se aşteptau la o nouă înfrângere pe teren propriu. Piţurcă a început partida amicala cu un 11 în care a introdus jucători ce  foarte greu vor prinde lotul lărgit pentru meciurile oficiale. Ca şi în ,,duelul” cu Olanda, tricolorii au dominat prima parte a reprizei întâi,  apoi au primit gol la o fază hilară: mingea a trecut printre picioarele a doi jucători români,  iar portarul nu a avut nici o reacţie. Dacă meciul s-ar fi terminat astfel, ,,Poiana lui Iocan” ar fi luat foc şi pe primele pagini ale ziarelor ar fi apărut figurile consternate ale fundaşilor români. Ei bine, după primirea golului,  românii au jucat un fotbal modern, de calitate. Egalarea a survenit relativ repede iar în repriza a doua ne-am desprins de adversari graţie unei lovituri de pedeapsă primite pentru un henţ în careu. Nu am idee dacă mingea chiar a atins mâna fundaşului belgian,  dar asta contează foarte puţin. În repriza a doua, antrenorul român a folosit titularii de drept ai naţionalei. Belgienii, net favoriţi în lumea ,,specialiştilor”,  au fost dominaţi la mijlocul terenului,  iar incursiunile lor de la sfârşitul partidei s-au  soldat doar cu ratări şi priviri încruntate.
 Victoria asupra Belgiei este una foarte importantă,  chiar dacă meciul a avut un caracter  amical. Sper din toata inima ca acest rezultat să nu fie doar o răzbunare amicală şi îmi doresc ca jucătorii români de fotbal să conştientizeze faptul că o înfrângere nu poate fi răzbunată. Partida cu Belgia va fi un reper curând uitat: lumea fotbalului nu consumă laude pentru victoriile din meciurile amicale. Am învins şi Germania cu 5-1 şi s-a uitat. Eu sunt mulţumit de structura noii echipe şi cred că avem o naţională care se poate califica la campionatul mondial,  chiar de pe locul întâi. Sper ca inconstanţa şi capriciile să ocolească echipa naţională.
 Timpul trece peste clasamente. Tabelele de marcaj se schimbă necontenit. Singura vinovată pentru relele lumii este zeiţa Eris. Atât timp cât o vom chema la nunţi şi cumetrii vom avea parte de lovituri de pedeapsă. Viaţa este un loc în care scorul nu poate fi niciodată egal. Ghinionul şi norocul se măsoară cu unităţi de măsură necunoscute. . .

Eduard Dorneanu
Mălini, 18 noiembrie, 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu