dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

luni, 8 iulie 2013

PASĂ CU OCHII ÎNCHIŞI

Se spune că în Liga Campionilor nu există echipe mici. Clişeul a prins şi îl auzim zilnic în majoritatea emisiunilor  unde specialişti de toate calibrele discută despre aventurile europene ale echipelor româneşti . Dacă acest clişeu devine adevăr absolut,  atunci o să îmi permit să contraatac cu : nici o echipă care participă în fazele grupelor din Europa League  nu este cu adevărat una ,,mare”. Spun asta pentru că s-au înregistrat rezultate de-a dreptul şocante:  Anji Mahacikala – F C Liverpool 1-0 , Udinese- Young Boys Berna 2-3 , Academica de Coimbra-Atletico Madrid 2-0, Sporting Lisabona-Genk 1-1 etc… Cum sunt posibile astfel de rezultate în fotbalul european? Răspunsul este cât se poate de simplu: marile echipe folosesc în meciurile din grupele Europa League echipe experimentale, mulţi juniori, rezerve şi jucători care nu au confirmat în campionat. Abia din ,,primăvara europeană” echipele cu nume folosesc 11-le standard. Până atunci,  în fazele grupelor poţi întâlni jucători din loturile B ale marilor teamuri sau rezerve de lux capricioase,  gata să confirme pentru a obţine un transfer la o altă echipă.
În Norvegia, Steaua Bucureşti a înfruntat ,,colosul ” Molde. Această echipă ,,de elită” înfruntă în campionatul intern ,,forţe ale fotbalului” precum : Stabaek, Sadnes, Songdal, Aalesund, Odd Grenland etc.  După 28 de etape Molde conduce în campionatul intern având un punct mai mult decât a doua clasată, ,,ilustra” Stromsgodset  şi 4 puncte avans în faţa mai cunoscutei Rosenborg. După un meci tur în care Molde a evoluat în faţa Stelei folosind un 11 având media de vârstă de 20 de ani ( record absolut în Europa League),  joi antrenorul norvegian a hotărât să folosească jucătorii de bază. Ghinionul norvegienilor a fost acela că,  în prima repriză Steaua a jucat excepţional,  dominând mijlocul terenului şi reuşind incursiuni nimicitoare în careul lui Molde. După  părerea mea,  puţine echipe ar fi rezistat  Stelei. Păcat că adversara echipei româneşti a fost Molde şi nu o altă echipă mai puternică. Steaua începe să strălucească asemeni echipei care a ajuns în semifinale acum ceva timp. Nu cred că victoria asupra lui Molde este altceva decât un rezultat normal care confirmă creşterea valorică . Pentru a se califica în ,,primăvara europeană”,  Steaua mai are nevoie să obţină un punct din ultimele două meciuri: acasă cu Stuttgart şi în deplasare cu F.C. Copenhaga. După cum a  jucat până acum în Europa League,  sunt ferm convins că se va califica în fazele superioare de pe primul loc al grupei,  fără a avea emoţii.
Între timp,  se apropie iarna. Mă bucur că  anotimpul lui Moş Crăciun aduce zăpezi ce vor acoperi urmele ticăloşilor  care ne-au otrăvit întregul an. Numărul porcilor va scadea,  iar viaţa va continua ca şi până acum: cu rele , cu bune. Fiecare pasă dată cu ochii închişi poate schimba scorul final.  . .

Eduard Dorneanu
Mălini, 10 noiembrie 2012

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu