dorneanueduard.blogspot.ro Web analytics

vineri, 28 iunie 2013

CUPA CONFEDERAŢIILOR 2013-SEMIFINALE

Părerile sunt împărţite atunci când se discută despre Cupa Confederaţiilor. Unii ,,specialişti” afirmă despre această competiţie că ar fi inutilă, alţii dimpotrivă. Cert este că fotbaliştii vin obosiţi, după un sezon istovitor. Nu am idee cât de mult îşi doreşte un fotbalist brazilian sau unul spaniol să câştige locul întâi, dar cred că dacă ar fi pus în situaţia de a alege între o vacanţă de o săptămână şi prezenţa pe podiumul Cupei Confederaţiilor, răspunsul ar fi unul şocant pentru cei care au organizat această mini-cupă mondială.
În prima semifinală a competiţiei s-au întâlnit Brazilia ( ţara gazdă) şi Uruguay. Binenţeles, războiul declaraţiilor a început în media cu mult înainte de startul meciul. Conform estimărilor ,,specialiştilor”, Brazilia era net favorită. Casele de pariuri ofereau o cotă de maxim 1,35 pentru victoria Braziliei, ceea ce trebuie să recunosc, este o insultă la adresa naţionalei Uruguayului. Laudele aduse vedetelor braziliene sunt greu de reprodus. Nu am mai auzit asemenea elogii decât în show-bizul românesc. Practic s-a ajuns ca fotbalişti precum Luiz sau Gustavo să fie caracterizaţi ca genii în viaţă, mândria unei naţiuni, etc. Despre Neymar, Marcelo sau Hulk nici nu are sens să mai aduc vorba, ei sunt consideraţi un fel de zeităţi. Ipocrizia atinge cote alarmante. Cupa Confederaţiilor este o găselniţă, o competiţie de care nimeni nu are nevoie, dar de unde nu se poate lipsi fără a suporta consecinţe grave.Deranjant pentru cunoscătorii de statistică este această cascadă de laude adusă Braziliei. De ce spun asta? Ei bine, Brazlia se află în acest moment în clasamentul general F.I.F.A. pe un ,,onorant” loc 22. Niciodată în istoria fotbalului brazilian nu a mai existat o asemenea clasare. Pele, Romario, Ronaldo, Zico, Socrates sau Bebeto nu ar fi îndrăznit nici măcar să se gândească la o clasare în afara topului cinci mondial.
Meciul a început cu transmiterea a câtorva cadre din tribunele arhipline. Nucleul dur al suporterilor brazilieni a putut fi admirat în toată splendoarea lor : au proferat înjurii în timpul intonării imnului uruguayan, s-au urcat pe gardurile de protecţie, practic s-au comportat necivilizat, şi când scriu asta vă asigur că sunt foarte înţelegător faţă de ei. Nu ştiu cum se vor comporta în timpul campionatului mondial, dar mie mi-au lăsat o impresie foarte urâtă. Consider că este foarte riscant, mai ales pentru un european, să ia parte din tribună la un meci în care joacă naţionala Braziliei. Ostilitatea pare a fi maximă şi este alimentată ( culmea !) chiar de jucătorii brazilieni care prin gesturi clare încurajează pe spectatori să fie vocali.
Meciul a fost dominat de naţionala Uruguayului. În minutul 15, Diego Forlan ratează o lovitură de la 11 metri. Înainte de a executa nu a uitat să ofere camerelor de filmat un zâmbet cald şi expresiv , apoi, relaxat a şutat la poartă ca la antrenamente. Linia de mijloc braziliană nu a construit mai nimic, fotbalul a avut de suferit. În locul unui joc în care să predomine fantezia, jucătorii au ales să folosească pasele lungi, înfiltrarea pe extreme şi şuturile de la semidistanţă. În minutul 41, Muslera respinge greşit o minge şi Fred înscrie. Scorul la pauză este unul mincinos. Uruguayul a jucat mult mai bine. Cavani şi Suarez au fost foarte periculoşi, dar de înscris au înscris gazdele. În repriza a doua, Uruguayul egaleză prin Cavani. Brazilia este în corzi, pare a fi gata să cedeze. Hulk este înlocuit cu Berbard, o schimbare ridicolă. Cu opt minute înainte de fluierul final, în urma unui corner înscrie pentru brazilieni, Paulinho. Scor final 2-1. Cascada de elogii poate reîncepe. Meciul Brazilia-Uruguay a fost unul modest, jucătorii au evoluat fără niciun fel de entuziasm.
A doua semifinala din Cupa Confederaţiilor a fost una plictisitoare. Italia a întâlnit Spania, şi deşi se aştepta o ploaie de goluri, scorul după 90 de minute a fost unul alb.În prelungiri au existat câteva ocazii, mai ales la poarta italiană, dar niciuna dintre ele nu s-a concretizat pe tabela de marcaj. S-a ajuns la executarea loviturilor de la 11 metri. Un sigur jucător a ratat: italianul Bonucci.
Finala Cupei Confederaţiilor va avea loc duminică. Brazilia va întâlni Spania.
Sper că F.I.F.A .a primit din partea observatorilor rapoarte competente asupra calităţii acestei competiţii. Nu văd cui îi este util să vadă meciuri de genul Spania- Tahiti ( 10.-0) sau Uruguay -Tahiti ( 8-0). Poate că la viitoarea ediţie va participa şi o selecţionată a pigmeilor sau a eschimoşilor. În concluzie, nu pot să afirm decât că această ediţie a fost una dezamăgitoare. Aştept finala de duminică şi mă întreb dacă există cineva din România care a reţinut numele vreunui jucător din Tahiti. Să sperăm că finala de duminică va fi interesantă şi datorită jocului din teren.
Eduard Dorneanu
Mălini, 28 iunie, 2013

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu